Strona główna Aktualności Sałatka ziemniaczana na pięć sposobów

Sałatka ziemniaczana na pięć sposobów

przez admin
Ilu kucharzy, tyle sposobów na wykonanie jednego dania. Dzisiaj przedstawiamy wam pięć wariacji na temat sałatki ziemniaczanej. Wypróbujcie koniecznie!

Sałatka ziemniaczana z pomidorami i oliwkami

Składniki: 500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 500 g małych pomidorów, 100 g czarnych nadziewanych czosnkiem oliwek, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki octu winnego, sól, pieprz, 5 łyżek oleju.

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Umyte pomidory kroimy na połówki i układamy w miseczce razem z ziemniakami. Olej mieszamy z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanymi ziołami oraz oliwkami. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Sałatka ziemniaczana z curry

Składniki: 7 średnich ziemniaków, 2 duże i kwaśne jabłka, mała cebula, 2/3 szklanki gęstej śmietany, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka curry, pieprz, sól.

Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy ziemniaki, jabłka i cebulę. Dodajemy śmietanę, curry, oraz pieprz i sól do smaku. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do salaterki i stawiamy w chłodnym miejscu na pół godziny. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana hawajska

Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag szynki konserwowej, szklanka bulionu, 2 pory, pół puszki orzeszków ziemnych solonych, mała puszka ananasa, łyżeczka curry, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w słupki. Zalewamy bulionem, pozostawiamy na godzinę, osączamy. Jasną część porów kroimy w cienkie plasterki, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Ananasa i szynkę kroimy w kostkę. Składniki sałatki mieszamy z orzeszkami, majonezem i przyprawami.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i salami

Składniki: 6 małych ziemniaków, 150 g salami, świeży ogórek, 5 rzodkiewek, cebula, 2 kostki bulionowe, łyżka szczypiorku, łyżka oleju, sól, pieprz.

Wykonanie: Jedną kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie i gotujemy w niej ziemniaki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w talarki. Ziemniaki, gdy ostygną, obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni razem z pokrojonym najpierw na plasterki, a następnie w kostkę, salami. Drugą kostkę bulionową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Płyn mieszamy ze wszystkimi składnikami sałatki, wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana z fasolką

Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 25 dag żółtej fasolki szparagowej, 10 dag zielonych lub czarnych oliwek bez pestek, łyżka kaparów, 2 czerwone cebule. Sos: pół szklanki oliwy lub oleju, 2-3 łyżki białego octu winnego, 3 ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego koperku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanej bazylii, sól, pieprz.

Wykonanie: Kapary starannie płuczemy lub, jeśli są bardzo słone, moczymy przez 15 minut w szklance wody. Fasolkę kroimy na 3-4-centymetrowe kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Ziemniaki szorujemy i nieobrane kroimy w dużą kostkę, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Z oliwy, octu, przepuszczonego przez praskę, czosnku i ziół przyrządzamy sos i podgrzewamy go. Ciepłe ziemniaki rozkładamy na talerzach, przykrywamy fasolką, posypujemy posiekaną cebulą, oliwkami i osączonymi kaparami. Polewamy ciepłym sosem i odstawiamy do ostygnięcia. 

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej