Sałatka ziemniaczana z pomidorami i oliwkami
Składniki: 500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 500 g małych pomidorów, 100 g czarnych nadziewanych czosnkiem oliwek, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki octu winnego, sól, pieprz, 5 łyżek oleju.
Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Umyte pomidory kroimy na połówki i układamy w miseczce razem z ziemniakami. Olej mieszamy z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanymi ziołami oraz oliwkami. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Sałatka ziemniaczana z curry
Składniki: 7 średnich ziemniaków, 2 duże i kwaśne jabłka, mała cebula, 2/3 szklanki gęstej śmietany, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka curry, pieprz, sól.
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy ziemniaki, jabłka i cebulę. Dodajemy śmietanę, curry, oraz pieprz i sól do smaku. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do salaterki i stawiamy w chłodnym miejscu na pół godziny. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana hawajska
Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag szynki konserwowej, szklanka bulionu, 2 pory, pół puszki orzeszków ziemnych solonych, mała puszka ananasa, łyżeczka curry, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w słupki. Zalewamy bulionem, pozostawiamy na godzinę, osączamy. Jasną część porów kroimy w cienkie plasterki, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Ananasa i szynkę kroimy w kostkę. Składniki sałatki mieszamy z orzeszkami, majonezem i przyprawami.
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i salami
Składniki: 6 małych ziemniaków, 150 g salami, świeży ogórek, 5 rzodkiewek, cebula, 2 kostki bulionowe, łyżka szczypiorku, łyżka oleju, sól, pieprz.
Wykonanie: Jedną kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie i gotujemy w niej ziemniaki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w talarki. Ziemniaki, gdy ostygną, obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni razem z pokrojonym najpierw na plasterki, a następnie w kostkę, salami. Drugą kostkę bulionową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Płyn mieszamy ze wszystkimi składnikami sałatki, wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana z fasolką
Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 25 dag żółtej fasolki szparagowej, 10 dag zielonych lub czarnych oliwek bez pestek, łyżka kaparów, 2 czerwone cebule. Sos: pół szklanki oliwy lub oleju, 2-3 łyżki białego octu winnego, 3 ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego koperku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanej bazylii, sól, pieprz.
Wykonanie: Kapary starannie płuczemy lub, jeśli są bardzo słone, moczymy przez 15 minut w szklance wody. Fasolkę kroimy na 3-4-centymetrowe kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Ziemniaki szorujemy i nieobrane kroimy w dużą kostkę, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Z oliwy, octu, przepuszczonego przez praskę, czosnku i ziół przyrządzamy sos i podgrzewamy go. Ciepłe ziemniaki rozkładamy na talerzach, przykrywamy fasolką, posypujemy posiekaną cebulą, oliwkami i osączonymi kaparami. Polewamy ciepłym sosem i odstawiamy do ostygnięcia.