Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kuchnia

04.10.2018

Słoiczek słoiczkowi nierówny - czym są i czym się od siebie różnią: konfitura, chutney, dżem, powidła?

Jesienią chętnie przygotowujemy przetwory z owoców i warzyw. Najpopularniejsze z nich to marmolada i dżem, ale warto poznać też inne sposoby na przetwarzanie darów natury. Łyżeczka aromatycznego sosu lub konfitury na bazie domowej receptury sprawi, że przeniesiemy się nad brzeg Sekwany lub do egzotycznego Deli. Czym tak naprawdę różni się tradycyjny dżem od konfitury, powideł i wytrawnego chutney?
Więcej ›
28.09.2018

Obiad jeden, a nie trzy, a drożdżówka raz na tydzień, czyli o zdrowej diecie ucznia

Co powinna zawierać dieta młodego, uczącego się człowieka, by nauka jego była efektywna? Na pewno nie mogą to być ociekające tłuszczem fast foody, kaloryczne słodkości ani też słone chipsy i inne tego typu przekąski. Jadłospis naszych pociech powinien być zbilansowany, różnorodny i zawierać sporo owoców i warzyw. Szkolny posiłek stanowi nieodłączny element zdrowego żywienia każdego dziecka, a miejsce na drugie śniadanie bezwzględnie musi się znaleźć w każdym plecaku. Oczywiście również obiady szkolne mogą być elementem zbilansowanej diety dziecka.
Więcej ›
27.09.2018

Nie bój się kalorii

Jesteś na diecie i obawiasz się owocowych kalorii? Pamiętaj, że węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Nadmierna restrykcja kalorii przynosi odwrotny efekt. Zamiast nakręcać metabolizm, zmuszasz organizm do tego, by przeszedł na bezpieczne - wolniejsze obroty. Dlatego ważne, aby sięgać po naturalne źródła witamin i kalorii, co w zabieganym życiu nie zawsze jest łatwe.
Więcej ›
04.09.2018

Przecier czy koncentrat – przepis na smaczną zupę pomidorową

Trudno wyobrazić sobie specjały kuchni polskiej, włoskiej i każdej innej bez pomidorów w różnych postaciach. Trzeba to otwarcie powiedzieć – większość najsmaczniejszych dań bazuje właśnie na pomidorach. Choć na naszym kontynencie to warzywo jest znane i wykorzystywane od setek lat, bo co najmniej od XVI wieku, to jednak najpierw podbiło serca mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, a dopiero później kraje wysunięte bardziej na południe. Zwane przez Francuzów „jabłkami miłości”, stały się bazą tradycyjnych dań również w kuchni polskiej - obecnie wykonywane samodzielnie od początku do końca lub z drobną pomocą gotowych sosów i przecierów. Bez nich nie istniałaby polska pomidorówka!
Więcej ›
28.08.2018

Najlepsza suszarka do żywności – jak ją wybrać?

Dzięki suszarce do żywności wybrane produkty możemy przechowywać dłużej. Mało tego, w szybki i prosty sposób przygotujemy smaczne i zdrowe przekąski na przyjęcie oraz półprodukty do dań głównych. Suszarka spożywcza sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Sprawdź, jak ją wybrać!
Więcej ›
27.08.2018

Jak parzyć i pić Yerba Mate?

Napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, znany szerzej jako Yerba Mate, zdobywa w naszym kraju coraz liczniejsze grono zwolenników. Rosnąca popularność tego niezwykłego napoju jest zasługą trzech czynników: charakterystycznego aromatu, unikalnych właściwości oraz wyjątkowego sposobu jego spożywania.
Więcej ›
17.08.2018

Prosta wykwintność, czyli tarta cebulowa z porem

Gdy masz ochotę na coś wykwintnego w swojej prostocie to jednym z pierwszym wyborów jest tarta. Rodzajów tart w zależności od składników jest mnóstwo. Nasza propozycja to tarta cebulowa z porem - świetna propozycja dla tych, którzy przedkładają smaki wytrawne ponad te słodkie.
Więcej ›
10.08.2018

Zupa krem z brokułów z kurczakiem - prosty fit przepis

Zielone jest w modzie, zielone jest trendy, zielone jest fit. Zielone, czyli warzywa dostarczają witamin, z których duża część to antyoksydanty. Ideałem jest zdrowe danie, które jest fit i które jest jednocześnie sycące - stąd w naszym przepisie obecność piersi z kurczaka. Oto przepis na zupę krem z brokułów z kurczakiem.
Więcej ›
09.08.2018

3 domowe, orzeźwiające lemoniady na upały

Fala upałów sięga zenitu - zewsząd słychać przypomnienia o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów, które nawodnią organizm - należy pić wodę, napoje izotoniczne w tym te domowe. My polecamy także domowe, orzeźwiające lemoniady, które nawadniają, smakują i są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Więcej ›
03.08.2018

Wegetariańskie spaghetti

Smaczne, wegetariańskie spaghetti to propozycja dla tych, którzy nie lubią być głodni - więc chyba dla wszystkich. Choć makaron spaghetti może być w tym przepisie zastąpiony np. makaronem tagliatelle, to nie zmienia to faktu, że danie jest sycące i dodające energii zarówno zdeklarowanym wegetarianom jak i osobom, które akurat nie mają ochoty na mięso.
Więcej ›
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 |

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Konkurs - wygraj kosmetyki FLOSLEK Laboratorium - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez FLOSLEK Laboratorium









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.