Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Poznaj smaki do góry nogami

Data: 04.01.2017


Sara La Fountain zagłębi się w piękno Australii, by przemierzając miejsca spoza popularnych szlaków turystycznych, znaleźć najlepsze składniki i stworzyć z nich niezwykłe dania. Podczas swojej podróży poznaje urokliwe zakątki kraju, pełne zapierających dech w piersiach krajobrazów oraz niezwykłej fauny i flory.

"Antypody smaków" to program podróżniczo-kulinarny, w którym szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Sara La Fountain odkrywa ukryte skarby Australii. Przemierzając dalekie i odizolowane terytoria, będzie odwiedzała niezwykłe, przepiękne miejsca oraz szukała regionalnych produktów. Wszystko po to, by następnie skorzystać z wiedzy lokalnych kucharzy i w mistrzowski sposób zmieszać ze sobą składniki, tworząc nowe kompozycje smaków, łączące w sobie precyzję, pasję i kreatywność. Przygotowywanym przez nią daniom przyświecać będzie zasada mówiąca, że mając naprawdę dobre składniki, nie trzeba używać dużej ilości dodatków, przypraw czy skomplikowanych receptur. Potrawy, jakie przygotuje z sezonowych produktów, będą więc proste i oryginalnie zaprezentowane.

Podróż Sary pokaże, jak pięknym i zróżnicowanym krajem jest Australia. Warto czasem zboczyć z głównych szlaków, by odkryć niezwykłe miejsca tego niejednorodnego biologicznie i geograficznie kraju, w którym zobaczyć możemy zarówno pustynie, jak i lasy deszczowe, czy też mokradła.

 "Antypody smaków", premiery w poniedziałki od 9 stycznia o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.



Opisy odcinków:

Odcinek 1. "Antypody smaków: pierwsze spotkanie z Australią", premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:00 

Sara przemierza australijskie Terytorium Północne. W rejonie Kakadu aborygeński przewodnik pokazuje jej rosnące naturalnie zioła, których lokalna ludność używa w kuchni od wieków, zaś strażnik leśny - malowidła skalne sprzed dwudziestu tysięcy lat, nawiązujące do australijskiej tradycji kulinarnej. Szef kuchni lokalnej restauracji przygotuje dla Sary specjalne danie: rybę barramundi w regionalnych ziołach, mięso kangura z sosem z dziko rosnących pomidorów, a także mięso krokodyla.  

Odcinek 2. "Antypody smaków: wizyta w Darwin", premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:30 
Podróżując dalej po Północnym Terytorium, Sara odwiedza lokalny targ w mieście Darwin. Przekonuje się, jak duży wpływ na lokalną kuchnię mają azjatyccy emigranci. Następnie, przewodnik Munro zabiera Sarę w rejs poduszkowcem przez las deszczowy, by z bliska zobaczyć krokodyle. Razem z Rachel, znawczynią owoców morza, oraz Zico, właścicielem lokalnego sklepu rybnego, Sara wybiera składniki na jej danie. Przygotuje azjatycką sałatkę fusion z krabem błotnym. 

Odcinek 3. "Antypody smaków: dwa oblicza outbacku", premiera w poniedziałek 16 stycznia o godz. 21:00 

Sara wybiera się w rejs o wschodzie słońca przez Żółte Wody, które zamieszkują rzesze krokodyli. Dociera do Centrum Kulturalnego Warradjan, gdzie kobiety z plemienia Murumburr przekazują jej wiedzę na temat przygotowywania prawdziwych aborygeńskich potraw w tradycyjny sposób. Sara odwiedza również odizolowane tawerny i puby, do których dotrzeć można jedynie helikopterem. 





Wyślij odpowiedź

Twoja odpowiedź
Imię i Nazwisko
Adres e-mail
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Wygraj zestaw kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.