Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

ABC parzenia herbaty

Data: 01.12.2016


W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?

W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odporności czy przeziębieniem. Ten sam gatunek - w zależności od długości procesu parzenia - będzie pobudzał lub relaksował i wyciszał. Wszystko to dzięki zawartym w mieszance związkom, uwalnianym podczas kontaktu z gorącą wodą. Podpowiadamy, w jaki sposób należy przyrządzać herbaty ze względu na odmianę oraz formę pakowania.

Czarna klasyka


Choć czarna herbata znana jest głównie ze swoich pobudzających właściwości, docenia się ją także za pobudzanie układu pokarmowego oraz wzmacniania naczyń krwionośnych. By wydobyć z tej odmiany zarówno walory smakowe, jak i dobroczynne związki, konieczne jest parzenie w tzw. "białym wrzątku".



Określenie to przypisuje się gorącej wodzie doprowadzonej do temperatury, w której wskutek pojawienia się bąbelków przyjmuje białą barwę. Samo przyrządzanie powinno trwać ok. 3-4 minut. Warto jednak pamiętać, że czas ten należy wydłużyć, jeśli do zalania herbaty wykorzystujemy twardą wodę.

Zielony napar o wielu obliczach


Odmiana zielona komponowana jest z liści herbacianych, których nie poddano fermentacji. W związku z pominięciem tego etapu obróbki, zachowuje ona szereg właściwości odżywczych, a także wyróżnia się delikatnym smakiem. - Kluczowym parametrem w procesie parzenia zielonej herbaty jest niższa niż w przypadku odmiany czarnej temperatura wody, sięgająca 70-80°C. Aby ją osiągnąć wystarczy pozostawić wrzątek na ok. 15 minut - w tym czasie spadnie ona do 75°C. Dla pewności, możemy sprawdzić ją termometrem kuchennym - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W przypadku zielonej herbaty znaczenie ma także czas przyrządzania. Krótkie parzenie, trwające ok. 3 minuty, pozwoli nam uzyskać napar o pobudzających i orzeźwiających właściwościach. Wydłużenie tego procesu do ok. 6 minut sprawi natomiast, że napój będzie miał działanie relaksujące - dodaje ekspert.




Wyślij odpowiedź

Twoja odpowiedź
Imię i Nazwisko
Adres e-mail
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.