Strona główna Kuchnia Polędwiczki na zdrowie

Polędwiczki na zdrowie

przez admin
Proponujemy przepis na pyszne danie mięsne z dodatkiem soku z granatu. Danie, oprócz ewidentnych walorów smakowych, jest też bardzo zdrowe, dzięki dodaniu do sosu przefermentowanego soku z granatu. Smak prawdziwego soku z granatu jest cierpki, dodając go jednak do potraw uzyskujemy wykwintny smak, czyniąc je przy okazji zdrowym. 
Polifenole zawarte w owocach granatu, poddane procesowi fermentacji (np. GranaFerment Dr. Jacob’s), mają naukowo udowodnione działanie zdrowotne. Picie takiego soku pomaga na liczne schorzenia, jak m.in. miażdżyca czy choroby nowotworowe (rak płuc, okrężnicy, skóry, piersi, czy prostaty). Leczy także procesy zapalne, przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym, chorobom wątroby, a nawet zmniejsza tworzenie tłuszczu w organizmie do 40 proc. 
Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie z owoców leśnych i granatu potrzebujemy:
  • polędwiczki wieprzowe (2szt.)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki jagód ze słoika
  • 2-3 łyżki przefermentowanego soku z owoców granatu (GranaFerment Dr. Jacob’s)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • parę ziaren pieprzu
  • łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w szersze kawałki, solimy i odstawiamy, aby do pieczenia miały temperaturę pokojową. 
W tym czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy wino. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy żurawinę, jagody i rozmaryn. Gotujemy dalej ok. 3-5 minut, aż wszystkie aromaty przejdą do wina. Następnie dodajemy miód i wstawiamy z powrotem na ogień. Dorzucamy ziarna pieprzu i solimy do smaku. Sok z granatu dodajemy do lekko ostudzonego już sosu, przed polaniem mięsa.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół). Kawałki polędwiczki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (w zależności od grubości kawałka od 2 do 3 minut z każdej strony). Układamy na wysmarowaną olejem blaszkę, pergamin lub folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach mięso obracamy na drugą stronę.
Kawałki upieczonego mięsa wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej