Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kawa z afrodyzjakiem na Walentynki

Data: 13.02.2017


Pikantno-korzenne rozgrzanie

Wielbicielkom silnych aromatów do gustu z pewnością przypadnie jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie - połączenie kawy, imbiru, mleka koziego oraz cynamonu. O jego skuteczności decyduje przede wszystkim stanowiący popularny składnik środków farmaceutycznych korzeń. Znany jest on z polepszania krążenia krwi oraz zwiększania reakcji organizmu na bodźce zewnętrzne. W myśl chińskich wierzeń, imbir jest silnym afrodyzjakiem - zarówno świeży, jak i w formie sproszkowanej. Dzięki cytrusowemu zapachowi i lekko gorzkawemu smakowi, dobrze skomponuje się ze średnio paloną kawą. Aby zrównoważyć to intensywne połączenie, do napoju dodaje się słodko-korzenny cynamon. Działa on rozluźniająco i zwiększa wrażliwość cielesną. Ostatni element "walentynkowej mikstury" - kozie mleko - dodaje jej odrobinę pikanterii. Jak połączyć te produkty? Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej dwie laski cynamonu i świeżo starty imbir. Doprowadzamy do wrzenia - tak, aby nabrała ich aromatu. Napar wykorzystujemy do przyrządzenia kawy. Przelewamy ją do wysokiej szklanki i dodajemy kozie mleko. Wierzch możemy udekorować posypką kakaową.



Waniliowe latte

Kolejną propozycją, która pobudzi zmysły jest kawa z dodatkiem wanilii oraz gałki muszkatołowej. Pierwsza z przypraw, stosowana już wieki temu przez Azteków, wzmaga pożądanie dzięki zawartości fitoferomonów, nazywanych potocznie "cząsteczkami miłości". Dawniej cieszyła się jako skuteczny afrodyzjak tak wielką popularnością, że władze kościelne zabroniły duchownym jej spożywania. Gałka muszkatołowa natomiast nadaje walentynkowemu napojowi lekkiej goryczki. Określana niegdyś mianem "przyprawy kochanków", sprawia że kawa nabiera rozgrzewających i pobudzających właściwości. Dzięki stymulowaniu układu nerwowego, dodatek intensyfikuje także doznania zmysłowe. - Przyrządzenie walentynkowego caffe latte rozpoczynamy od zaparzenia tradycyjnego espresso i wsypania do niego szczypty gałki muszkatołowej - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Do mleka dodajemy odrobinę miąższu z laski wanilii. Mieszamy i spieniamy je na gładką piankę, a następnie wykańczamy nią kawę. Wierzch posypujemy kakao - dodaje ekspert.

Szczypta dla rozniecenia pożądania

Afrodyzjaki doskonale sprawdzą się także przy wzbogacaniu smaku klasycznego, włoskiego espresso. Dodane do świeżo zaparzonej, 25-mililitrowej kawy wzmocnią jej działanie, gwarantując jednocześnie intrygujący aromat. O jakich przyprawach mowa? Popularnym składnikiem, wykorzystywanym w krajach Bliskiego Wschodu jest nazywany królową przypraw kardamon. Wyróżnia się on cytrusowo-pieprznym smakiem i intensywnym, korzennym aromatem. Spośród innych aromatycznych dodatków warto wypróbować również działanie anyżu oraz szafranu.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - LIX edycja

Kuchnia

Orkisz - pokarm gladiatorów


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs świąteczny z marką Floslek - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.