Strona główna Aktualności Chlorella – właściwości i działanie

Chlorella – właściwości i działanie

przez admin
Chlorella to mikroskopijnej wielkości alga, która szturmem podbija serca ludzi na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież zielone maleństwo to prawdziwy Herkules w świecie roślinnym – tak ogromną pracę wykonuje dla naszego zdrowia i urody. Sprawdź ile wiesz na jej temat!

1. Multiwitamina natury
Pod względem zawartości kilku witamin alga absolutnie prowadzi. Jest przebogata w witaminy z grupy B, dzięki nim zwiększa odporność organizmu na stres. Zawiera również przeciwutleniacze: witaminę C, E oraz beta karoten, które powstrzymują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Oprócz tego znajduje się w niej witamina słońca D oraz witamina K odpowiedzialna m.in. za krzepliwość krwi.
2. Kopalnia minerałów
Algi są zdecydowanie bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Chlorella zawiera 20 razy więcej żelaza niż szpinak. Dzięki niemu walczy z anemią. Wapnia – budulca naszych kości ma 11 razy więcej niż mleko krowie! Magnez i potas w niej zawarte wspierają aktywność nerwową i mięśniową. Dodatkowo cynk i krzem – na piękną skórę i włosy.
3. Bogate źródło chlorofilu
Chlorofil zawarty w chlorelli  nie tylko sprawia, że potrawy z jej dodatkiem nabierają soczyście zielonego koloru, ale też powoduje, że nasze organizmy otrzymują wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów. Chlorofil zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, walczy ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy i wątroby, odkwasza organizm, likwiduje brzydki zapach z ust a nawet przeciwdziała próchnicy. Chlorella zawiera go zdecydowanie najwięcej ze wszystkich organizmów na ziemi. 
4. Naturalny doping
Chlorella jest ogromnym wsparciem dla organizmu podczas ćwiczeń, nie tylko dodaje energii, ale również odżywia mięśnie. Alga stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu przyczynia się do większego natlenienia mięśni, co z kolei przekłada się w prostej linii na ich wzrost oraz przyśpieszenie metabolizmu. Musimy również wiedzieć, że chlorella to w 60% białko, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Dzięki tym właściwościom – zamiana tkanki tłuszczowej na masę mięśniową przebiega zdecydowanie szybciej.



5. Źródło energii życiowej
Stopniowy spadek sprawności zaczyna się już po 18 roku życia. Stosując Chlorellę możemy zdecydowanie zwolnić, a nawet częściowo cofnąć procesy, jakim z wiekiem podlega nasz organizm. Przeciwdziałając między innymi spowolnieniu metabolizmu, zauważymy zwiększenie swoich możliwości fizycznych oraz intelektualnych, poprawę koncentracji oraz lepszą pamięć. Wszystko dzięki wzajemnemu i wzmacniającemu oddziaływaniu CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. CGF zawiera kwasy nukleinowe, które stymulują energię i siły życiowe. Chlorofil zawarty w Chlorelli sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek, dzięki czemu następuje zwiększony dopływ tlenu. A gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości tlenu do procesów utleniania pożywienia, część składników odżywczych bezpowrotnie zginie.
6. Wsparcie wątroby
Chlorella jest nieoceniona w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy wątroba potrzebuje pomocy w walce z toksynami osłabiającymi nasze ciało. Organizm codziennie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które występują nie tylko w jedzeniu i piciu ale również w kosmetykach, lekach czy zanieczyszczonym powietrzu. Zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń, powoduje, że jest ona nieocenionym podporą dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest eliminowanie szkodliwych substancji z organizmu. 
7. Zielony plaster
Wysoka zawartość kwasów nukleinowych sprawia, że chlorella działa przyspieszająco w regeneracji i gojeniu uszkodzonych tkanek. Będzie naturalnym opatrunkiem w przypadku skaleczeń a nawet ran pooperacyjnych. Dzięki właściwościom ułatwiającym gojenie, chlorella sprawdza się również w chorobach układu pokarmowego. Przydatna i pomocna jest w stanach zapalnych żołądka, wątroby oraz zwiększonej przepuszczalności jelit.

8. Recepta na piękną skórę i włosy
Chlorella ma silne właściwości antyoksydacyjne czyli redukuje ilość wolnych rodników tlenowych, które odpowiedzialne są za procesy degeneracyjne tkanek czyli procesy starzenia. Stymuluje też procesy metaboliczne. Tak np. w skórze zwiększa syntezę kolagenu, wzmacniając w ten sposób ścianę naczyń i poprawiając gęstość skóry. Dlatego też w kosmetologii wykorzystywana jest do pielęgnacji  skóry naczyniowej. Dzięki zawartości witamin z grupy B, alga świetnie nadaje się również do pielęgnacji cer łojotokowych, zarówno w kosmetykach do stosowania domowego, jak też w maskach do zabiegu w gabinetach kosmetycznych. Jeżeli wzbogacimy naszą dietę w chlorellę, to „dowóz” mikroelementów takich jak krzem, cynk, wapń, magnez i żelazo, wpłynie pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.
9. Ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi
Wykazano wpływ chlorelli na redukcję tkanki tłuszczowej i poziomu glukozy we krwi. Dlatego jej konsumentom jest zdecydowanie łatwiej poradzić sobie z cukrzycą typu II, otyłością i chorobami serca. Ze względu na wysoką zawartość tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego  wytwarza się serotonina, nasza alga przeciwdziała również stanom depresyjnym.

10. Na dobry sen
Kto ma z nim kłopoty ten wie jak cenne dla zdrowia i dobrego samopoczucia jest kilka godzin głębokiego snu. Chlorella zażyta wieczorem przetworzy serotoninę na melatoninę i sprawi, że będziemy łatwiej zasypiali i budzili się wyspani.
Alejakobiet.pl
na podstawie materialów firmy Purela Food

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej