Strona główna Aktualności Rozgrzewający gulasz z warzywami

Rozgrzewający gulasz z warzywami

przez admin

Gulasz to węgierskie danie narodowe lubiane również nad Wisłą. Jego najważniejsze składniki to mięso, cebula i papryka. A działanie? Sycące i rozgrzewające – tego nam trzeba w naprawdę zimne dni. Oto nasz przepis na gulasz z warzywami.

Składniki:

  • 450g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • mały seler
  • 2 czerwone papryki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie – 6 sztuk
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • litr wody
  • 250g makaronu

gulasz z warzywami przepis

Wykonanie:

1. Mięso kroimy na kawałki ok 2x2cm; cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą, tak aby woda zakryła mięso. Całość przyprawiamy, wrzucamy liść laurowy.

2. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Zwykle zajmuje to między 1,5 a 2 h – po około godzinie duszenia dodajemy dodajemy pokrojone warzywa.

3. Podajemy z makaronem (lub np. kaszą gryczaną).

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej